ولی به تازگی دانشمندان شواهدی ارائه کردهاند که نشان میدهد حیوانات نیز دارای رفتار و شخصیت هستند.
این امر در بین انواع گونههای حیوانات حتی موشها و عنکوباتها و حشرات نیز یافت میشود. دانشمندان به کمک مطالعات خود و مدلهایی ریاضی به مطالعه رفتارهای شخصیتی حیوانات میپردازند.
این مدل ابتدا به پاسخ یک سوال مشترک بین انسان و حیوان میپردازد. چرا بعضیها روحیاتی انعطافپذیرتر دارند؟ چرا بعضیها در محیطهای متفاوت، رفتاری متفاوت از خود نشان میدهند؟
این تحقیقات به عنوان یکی از جدیدترین زمینههای تحقیقات روی حیوانات در حال کسب توجه جامعه علمی است.
پروفسور سم گوسلینگ از دانشگاه تگزاس در این باره میگوید: «10سال پیش که من تحقیقاتی در این زمینه شروع کردم همه فکر میکردند که استفاده از کلمه شخصیت و رفتار برای حیوانات درست نیست. ولی الان ژورنالها و مجلههای مهم علمی در حال انتشار مقالاتی دراین زمینه هستند.»
فرنز ویسینگ از دانشگاه گرونینگن هلند در حال حاضر روی این طرح کار میکند. او و تیمش بر روی سناریوهای مختلفی از عکسالعملهای حیوانات بر روی تغییرات محیط کار کردند. گروهی از حیوانات نسبت به بعضی تغییرات عکسالعمل نشان میدهند و گروهی این رفتار را ندارند. برای مثال یکی از این سناریوها نشان میدهد که تغییرات بر روی غذای حیوانات چه رفتاری را در پی خواهد داشت و زمان بهینه عکس العمل نشان دادن به این تغییرات چه زمانی است. نتایج تحقیقات آنها نشان می دهد که رقابتها و تغییرات محیطی میتواند رفتارهای سازنده و خوبی را در جامعه ایجاد کند.
یکی از آزمایشها بر روی گروهی اردک انجام شده است. برای مثال مردابی که محل زندگی ادرکها است را به دو قسمت تقسیم میکنند. قسمت راست را با غذای بسیار زیادی پر میکنند و هر روز نیز دو برابر مقدار روز قبل در این قسمت غذا قرار میدهند. به این ترتیب اردکها به حرکت به سمت راست عادت میکنند و دیگر هیچ کدام از اردکها، برای خوردن غذت به سمت چپ نمیرود.
بعد از چند روز اگر در سمت چپ غذای بیشتری گذاشته شود و دوباره همان روال برای اینکار انجام شود، بعضی از اردکها به سرعت به سمت چپ عادت میکنند و این در حالی است که عدهای دیگر از اردکها همچنان به سمت راست میروند و با وجود غذای بیشتر در سمت چپ بیشتر به سمت راست مرداب تمایل دارند.
در این میان اتفاق دیگری نیز رخ میدهد. اردکهایی که عکسالعمل سریعتری دارند بیشتر غذاها را میخورند و غذای کمی برای اردکهای دیگر میگذارند. در این میان برای دریافت غذای باقی مانده رقابتی وجود نخواهد داشت و اردکهایی که سریعتر عکس العمل نشان میدهند ضرر خواهند کرد.
در آخر تعادلی بین هر دو دسته اردکها ایجاد میشود که به تعادل میان رفتارهای تمام جامعه کمک میکند.
این تحقیق همچنین تأکید میکند که گروهی از حیوانات که به تغییرات بیشتر عکسالعمل نشان میدهند در کسب تجربه قوی تر هستند. این امر در میان انسانها نیز صادق است زیرا همانطور که ضرب المثل میگوید؛«کار نیکو کردن از پر کردن است.»
با این حال این مطالعه به طور مستقیم به رفتارهای انسانها نمیپردازد ولی توضیحاتی در زمینه ارتباط بین حیواناتی که به انسان شبیه هستند و باقی حیوانات دارد.